Begrippen

Hosting

BHNN is een webhosting provider. Wat is dat?

 

BHNN is in haar rol als provider een bedrijf dat e-mail en websites voor haar klanten beschikbaar stelt via het internet. Een provider is dus niets anders dan een bedrijf die iets beschikbaar stelt. In dit geval toegang tot het internet.

 

De toegang tot het internet is noodzakelijk om mail te kunnen ontvangen en versturen en om eventueel een eigen website te laten draaien. Om dat te laten werken is ruimte nodig op een computer en dat noemen we hosting.

 

Op de computer van BHNN die verbonden is met het internet zijn de e-mail adressen en de websites van de klanten, als gast, geplaatst. Die computer noemen we de server. En het verlenen van die ruimte is dus de hosting.

Verschillende soorten hosting.

De computer van BHNN staat in een speciale ruimte, een datacenter. Dat zorgt ervoor dat er een optimale beschikbaarheid is tussen de mail en websites van haar klanten en het internet. Die server-ruimte is groot genoeg om voor verschillende klanten deze beschikbaarheid te regelen.

 

Elke klant krijgt een stukje van de computer (server) tot zijn beschikking. Die ruimte hangt af van het pakket dat wordt afgenomen. Als de ruimte te klein blijkt te zijn, kan dat worden uitgebreid (zie de lijst ‘extra toe te voegen’).

 

Deze meest gebruikte vorm van hosting noemen we shared hosting.

Shared hosting betekent dat uw mail en website, samen met dat van anderen op 1 server staan. Deze vorm van hosting is kosten efficiënt en daarom populair.

Waarom zijn er dan ook andere vormen van hosting?

 

Als uw website speciale server instellingen nodig heeft, of het aantal bezoekers op uw website is groot, dan kan dat gezamenlijk 1 server delen, hinderlijk worden. Instellingen zijn op een gedeelde server (shared hosting) voor iedereen gelijk en veel bezoekers, kan tot vertragingen gaan leiden.

 

Wie dus speciale instellingen nodig heeft, of veel verkeer trekt, wil dat alles goed blijft werken en dat kan alleen bij een managed virtual private server (VPS). Nu wordt een apart gedeelte van de server, gereserveerd voor 1 klant. En dat gedeelte wordt helemaal ingericht om de website of webshop zo goed mogelijk te laten werken. Dat inrichten noemen we managed, het aparte deel van de server is de virtual privat server. Virtueel (niet echt) omdat maar een stukje van de server, wordt ingericht voor 1 klant. Daardoor is een VPS-oplossing wel duurder dan shared hosting, maar altijd weer veel voordeliger dan een echte eigen server.

 

Dedicated hosting.

Deze vorm van hosting stelt een echte aparte server, geheel ter beschikking voor 1 klant. BHNN biedt deze vorm van hosting niet aan.

5 GB opslag.

Dit is de ruimte die je mag gebruiken voor de hosting van de site en je e-mail. 5 Gigabite is doorgaans voldoende om dit te regelen. Als het toch niet voldoende is, krijg je vanzelf een bericht van BHNN en kunnen we de ruimte per 5 GB uitbreiden.

Dataverkeer.

Dataverkeer is de hoeveelheid gegevens die de server moet verwerken. Elke keer als iemand via het internet kijkt naar je site, vraagt deze data op die verstuurd wordt. Ook e-mail vraagt dataverkeer, maar doorgaans heel weinig. Als een site zware bestanden heeft, neemt daardoor ook het dataverkeer toe. Ook veel bezoekers, zorgt voor veel dataverkeer.

 

BHNN hanteert een onbeperkte hoeveelheid dataverkeer op basis van fair use policy. Als de hoeveelheid dataverkeer op één site, de werking van de andere sites gaat storen, gaan wij hierover in contact met de klant. Bekeken kan worden hoe dit komt (spam) of een onnodig gebruik van zware bestanden (foto’s in een te hoge resolutie). Als de klant dit kan aanpassen, zal het dataverkeer dalen.

 

Als het hoge dataverkeer komt door een groot aantal bezoekers, zal in overleg het hostingspakket worden aangepast.

E-mail adressen.

Aan alle pakketten is naast hosting van een website, ook het regelen van de e-mail, mogelijk. Het is verstandig om hosting van de website en hosting van het e-mail verkeer, door 1 partij te laten regelen. Vooral wanneer er storingen optreden. U hoeft dan slechts bij 1 partij uw storing te melden.

 

Vaak krijgen verschillende afdelingen of personen een persoonlijk e-mail adres. Mensen kunnen dan direct naar die afdeling of persoon mailen. Hiervoor zijn aparte e-mail adressen nodig en het aantal te maken e-mail adressen verschilt per pakket. Als u binnen het pakket meer adressen wil hebben, zijn deze per 5 extra af te nemen.

 

Alleen e-mail hosting kan ook bij BHNN.

Eigen domeinnaam.

Een domeinnaam is een unieke naam, meestal gevolgd door .nl Hiermee is het mogelijk om op een site te komen. Domeinnamen worden uitgegeven door de SIDN (Nederlandse namen). Een domeinnaam hoort ‘op naam’ te staan van de eigenaar (uw bedrijf). De sleutel (tokens) om deze te kunnen plaatsen op de server, komen ter beschikking van de hostingspartij.

 

Wie een domeinnaam heeft stelt de tokens ter beschikking om de hosting te kunnen regelen.

 

De kosten voor de instandhouding van 1 domeinnaam zitten in het pakket.

Sub-domeinnamen.

Sub-domeinnamen zijn domeinnamen waar geen eigen website achter hangen. Het zijn extra (sub) namen die doorverwijzen naar de website die onder het hoofddomein staat. Het kan verstandig zijn om goede sub-domeinnamen te willen doorverwijzen naar het hoofd domein. Per pakket is dit mogelijk voor een aantal sub-domeinnamen.

E-mail gekoppeld aan de domeinnaam.

Met een eigen domeinnaam wordt naast een site, ook de e-mail geregeld. Hiervoor komt er voor de domeinnaam een @ (apenstaartje of ook wel at genoemd). Met de domeinnaam BHNN.nl kan dus tevens het mailadres info@bhnn.nl worden geregeld. Elk e-mail adres kan worden afgeleverd op de computer die de klant hiervoor aanwijst.

Database.

Elke website maakt gebruik van minimaal 1 database. Hierop staat informatie hoe de bestanden die via de FTP wordt opgeroepen, zich tot een webpagina vormen. Je kunt het vergelijken met een recept en de ingrediënten. Het recept staat op de database en de ingrediënten op de FTP. En samen staan ze op de server.

 

Als er meer dan 1 database in een hostingspakket zit, kan je daarmee een schaduw-site draaien of een demo om te testen bij nieuwe software versies.

FTP.

FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is de manier waarop de verschillende bestanden, opgeroepen kunnen worden. Deze manier van werken maakt de site snel en betrouwbaar. Ook hier kan het nodig zijn om meer dan 1 FTP-account te hebben. In de verschillende pakketten staat, hoeveel FTP-accounts BHNN per pakket beschikbaar stelt.

SSL certificaat.

Om zeker te zijn dat de internet gebruiker, de echte site voor zich heeft, zijn er SSL-certificaten ontwikkeld. Een SSL-certificaat maakt duidelijk wie de eigenaar is van de site en de site krijgt hierdoor een groen slotje (staat in de adresbalk). Er zijn verschillende soorten van SSL-certificaten die ook nog eens per land (.nl of .fr zijn dus verschillend in prijs) wisselen.

 

BHNN heeft ervoor gekozen om elk pakket inclusief 1 SSL-certificaat aan te bieden. Dit betreft één .nl certificaat die het domein valideert. Vandaar dat DV er achter. Voor de meeste sites is een domein validatie voldoende. Webshops gaan vaak verder met de validatie en de tarieven voor die uitgebreide SSL-certificering, ook voor domeinnamen voor andere landen, zijn op aanvraag beschikbaar.

SPAM-filter.

SPAM is een oorspronkelijk Engels begrip wat staat voor ongewenste berichten die via e-mail worden verzonden. Het wordt ook wel Junckmail genoemd. Het zijn berichten van onduidelijke en vaak onbekende afzenders die soms onduidelijke aanbiedingen doen of vragen om op een link te klikken. Let daar mee op, want zo kan uw computer worden geïnfecteerd met bestanden die uw computer gijzelen of andere vormen van spyware op uw computer plaatsen.

 

Een SPAM-filter zorgt er voor dat deze berichten niet in uw in-box van de mail terecht komen. Ze worden eruit gefilterd en mail die per ongeluk in uw SPAM terecht komen, kunt u handmatig eruit halen en die afzenden op een white list zetten. Elke volgende mail van die afzenden wordt dan door het filter doorgelaten.